Gräv där du står

Skrivrådet Gräv där du står är ett av de mer citerade, och ett mycket matnyttigt sådant om du frågar mig.

Men det kan betyda två olika saker: Antingen syftar det till att främst berätta och skriva utifrån sina egna livserfarenheter, eller så syftar det till att börja i det ögonblick och den sinnesstämning du befinner dig i just precis NU.

Att fånga ögonblicket

Jag vill här tala om den senare betydelsen. Den förstnämnda betydelsen kommer jag snart skiva om i ett annat inlägg, och då fokusera på livsberättelser, självbiografier, autofiktion och nyckelromaner.

Men nu; vad händer när vi skriver om det som sker i kropp, känsla och sinne här och nu? Inte i hur det var när jag var tolv eller 32, utan i det andetag som kommer och går här och nu? Jo, man får fatt i det som är på tapeten i just den stund där Närvaron vilar. Och där finns många skimrande guldkorn att hämta. Jag blir ofta förvånad över vad som vilar i den där skälvande nu-stunden.

Att komma ur skrivkrampen

Finns det andra saker som gräv där du står-verktyget kan hjälpa till med? Låt mig ge dig ett exempel ur mitt eget skrivarliv. Jag älskar att jobba med sidodokument till mitt skrivprojekt, och har alltid flera dokument och anteckningsböcker uppe när jag skriver.

Det är till dessa sidodokument jag går när jag kör fast. Och när jag skriver några gräv där du står-sidor skriver jag alltid för hand.

Är jag trött och omotiverad och märker hur jag bara sitter och stirrar på dataskärmen eller det vita papperet i anteckningsboken (jag skriver alltid både för hand och på datorn); då skriver jag om det. Om hur det är att vara trött och omotiverad för just mig. Om hur det känns i hjärta och kropp, och vad det väcker för tankar.

Ställ frågor i ditt skrivande

Är jag helt blockerad och inte ens kommer igång med min nya fantastiska idé; då skriver jag om det. Jag kan också börja med en eller flera frågor: Vad är blockering för mig? Vad händer i kroppen när jag har den känslan? Vilka associationer gör jag när jag tänker på ordet blockering?

Är du rastlös – skriv om rastlösheten. Är du glad och sprallig och har svårt att sitta still – skriv om sprittet i benen. Är du ledsen och deppig – skriv om sorgen i ditt hjärta. Fråga hjärtat var sorgen kommer ifrån.

Låt sedan associationerna och reflektionerna komma fritt. Innan du vet ordet av sitter du och skriver om kärleken till din barndoms hund.

Material till ditt skrivprojekt

När du känner att du är klar, eller efter säg tre sidor, lägger du undan dina sidor och återgår till ditt skrivprojekt. Kanske då orden kommer lite lättare till dig. Kanske är prestationsångesten lite mindre närvarande. Kanske har skrivkrampen släppt lite av sitt kväsande grepp om din hals och din penna. Kanske den inre kritikern håller tyst, eller i alla fall har dämpat sig och nu bara viskar något som knappt går att höra.

Det kan också visa sig att de där orden i din anteckningsbok passar perfekt i munnen på din huvudperson och blir till hens första replik. Eller så finner du bland, eller emellan, de nedrafsade orden nyckeln till konflikten mellan huvudpersonen och hens bästa vän. Eller så blir orden om din barndomshund startpunkten för din nya, fantastiska idé.

Var kommer då uttrycket ifrån?

Jag tror ju inte att varken tanken eller begreppet är något nytt under solen, men själva uttrycket Gräv där du står härstammar från författaren Svens Lindquists bok från 1978 med samma namn. I den uppmuntrar han arbetare att ta reda på mer om sitt jobb och sin historia genom kyrkoböcker, arkiv med mera. Att alltså göra sin egen research. Att gräva i sin eget liv. Det ledde till att även journalister började “gräva djupare” och begreppet grävande journalistik föddes.

S Lindquist, Gräv där du står.jpg

Sven Lindquist har också skrivit boken Utrota varenda jävel. I den visar han på hur främlingfientlighet har djupa rötter i rasismens idéhistoria.

Föregående
Föregående

Skapa en bok

Nästa
Nästa

Så här kan jag inte skriva, vad ska mormor säga??